Dobroczynna moc zupy

W dawnych Chinach dobry kucharz miał rozległą wiedzę medyczną, a na cesarskich dworach był jedną z ważniejszych osobistości. Jego wiedza miała kluczowy wpływ na długowieczność dynastii. W medycynie chińskiej Dobroczynna moc zupyoprócz ziół i akupunktury, bardzo ważną rolę w wielu kuracjach odgrywają zupy wzmacniające energię. Nazywane są zupami mocy.

Najbardziej znanymi są zupy określane jako wołowa, która wzmacnia energię żywiołu ziemi oraz zupa z kury, wzmacniająca substancję nerek i wątroby. W rzeczy samej chodzi jednak o sam płyn, czyli gotowy wywar, gotowany przez wiele godzin.

Chińczycy potrafili czasami gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Istotą owego leczniczego wywaru jest jego skład, czas i sposób gotowania oraz odpowiednia kolejność dodawania składników. Szczególnie ważny jest ostatni składnik, który pobiera energię z pozostałych i decyduje o sposobie oraz miejscu leczniczego oddziaływania. To informacja dla bardziej wtajemniczonych…